O KONINIE

DLACZEGO MIĘSO KOŃSKIE?

W odżywianiu człowieka ważna jest jakość zdrowotna żywności, obejmująca wartość odżywczą produktu określaną przez zawartość składników odżywczych i brak takich substancji, które są szkodliwe.

KONINA – wykazuje wiele zalet m. in. Bezpieczeństwo spożycia. Mięso to jest wolne od pasożytów groźnych dla człowieka jak włosień, tasiemiec. Konie w przeciwieństwie do bydła nie chorują na BSE (gąbczasta encefatopatia).

Produkty i potrawy przygotowane z mięsa końskiego charakteryzują się niską wartością energetyczną (109 kcal/100 g mięsa) porównywaną z mięsem drobiu i cielęciną. Zawartość pełnowartościowego białka (21,5 g 100 g mięsa) jest najwyższa spośród zwierząt rzeźnych. Konina charakteryzuje się najniższą zawartością sodu – niższa niż drób. Jest dobrym źródłem niacyny, cynku, selenu,  witaminy B12 i żelaza. Szczególnie tego ostatniego jest 7 razy więcej w porównaniu z drobiem i znacznie więcej niż w cielęcinie.

Wszystkie wymienione wyżej zalety koniny mogą być wykorzystane w przygotowaniu  potraw dla osób wymagających diet: niskokalorycznej, niskotłuszczowej, mających niedobory składników mineralnych, szczególnie żelaza oraz witaminy z grupy B. Do tej grupy zaliczamy osoby z cukrzycą (diabetyków), osoby otyłe, osoby z nadciśnieniem oraz anemią.

Źródło: M. Schlegel – Zawadzka – dr nauk farmakologicznych, ekspert oceniający żywieniowe
programy naukowe w Unii Europejskiej.

rodzaj mięsa
100 g
woda %białko %tłuszcze %sole mineralne %wartość kcal
KONINA7520,602,671,01118
WOŁOWINA6618,2013,701,20213
CIELĘCINA72,7020,505,401,10142
WIEPRZOWINA5014,10351,10395
DRÓB72,7020,605,601,10144